BDL Környezetvédelmi Kft.

Üzleti szereplők közös gondolkozása a vízválság megelőzéséről

2019/04/03

A Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért (BCSDH) március 27-én üzleti fórumot szervezett, melynek központi témája a XXI. századi vízügyi helyzete volt. A magyar GDP 30%-át termelő 87 tagvállalatot tömörítő szervezet üzleti reggelijét vállalatvezetők és szakértők részvételével tartott műhelymunka követte, amelynek célja az volt, hogy konkrét üzleti lépések fogalmazódhassanak meg, melyekkel a vállalatok aktívan tehetnek a vízválság megelőzéséért.

A BDL Kft., mint BCSDH tagszervezet aktív szerepvállalással kapcsolódik a BCSDH Action 2020 szakmai programjához, melynek idei fókuszában a víz, a vízzel kapcsolatos kihívások, megoldások állnak. Kovács Károly, a BDL ügyvezetője, a Magyar Víz- és Szennyvíztechnikai Szövetség (MaSzeSz) elnöke vezeti azt a vizes munkacsoportot, mely a BCSDH tagvállalatainak képviselőivel közösen gondolkodva célul tűzte ki, hogy megtalálja azokat a közös pontokat, melyek mentén aktív és hatékony lépéseket tehetnek a vállalatvezetők a mindenkit érintő vízügyi kihívások kezelésére.

A március 27-ei üzleti reggelit az az Action 2020 szakmai fórum követte, ahol az alábbi három tématerületen kerültek megfogalmazásra üzleti megoldások, ajánlások:
• alkalmazkodás és ellátásbiztonság
• vízhatékonyság és – takarékosság
• vízminőség

Kovács Károly vezette a vízhatékonyság és – takarékosság fórumrészt, Sinka Attila, a MaSzeSz főtitkára pedig az alkalmazkodás és ellátásbiztonság terület facilitátora volt. Mindkét esetben elmondható, hogy a résztvevő nagyvállalatok rendkívül felelősségtudatosan gondolkodnak, üzleti megoldásaikban keresik a fenntartható válaszokat, melyeket a vízügyi helyzet kihívásaira adnak, azonban szükségük van arra, hogy egyszerű, könnyen érthető és megfelelően kommunikálható „vizes” csomagot kaphassanak ehhez. Minden vállalat más tevékenységet végez, a vizek védelme eltérő helyeken jelenik, jelenhet meg náluk az üzleti modellben. A már meglévő sikeres üzleti megoldások (pl. Dréher, Grundfos) mellett akkor tudnak közösen a szokásos üzletmeneten túlmutató eredményes döntéseket hozni, ha megfelelő tájékozottsággal, információval rendelkeznek a vízügyi kihívásokkal kapcsolatban.

Az esemény részletes összefoglalója itt olvasható: https://bcsdh.hu/vizvalsag-kuszoben-magyarorszag-mit-tehetnek-a-vallalatok/