BDL Környezetvédelmi Kft.

Hazai vízipar vietnámi sikerei

2017/11/27

Nagy érdeklődés övezte a Magyar Vízipari Klaszter  víztisztítási megoldásait Vietnámban, a VietWater nemzetközi kiállításon és kapcsolódó rendezvényein

 

A legújabb víztisztítási technológiák és újdonságok bemutatása és a döntéshozók, ipari szereplők, együttműködő partnerekkel való kapcsolatépítés jegyében zajlott az idei VietWater nemzetközi vízipari szakkiállítás Ho-Shi-Minh Városban. A vízipari seregszemlén saját standdal jelent meg a Magyar Vízipari Klaszter.

 

Vietwater – Vietnámi vízipari szektor átalakulása, magyar példák, tapasztalatok, megoldások

A vietnámi piacon nagy igény mutatkozik a magyar költséghatékony, helyi viszonyokra szabott modern technológiai megoldásokra, tapasztalatokra. Emellett a vietnámi víziközmű szektor jelentős átalakulás előtt áll, az állami tulajdonban lévő rendszerek irányításába minél több magán tőke bevonására kerül sor a közeljövőben a rendszerváltást követő magyar viszonyokhoz hasonlóan.

A vietnámi Nemzeti Erőforrások és Környezetvédelmi Minisztériuma (MONRE) és a Vietnámi Víz,- és Szennyvízügyi Szövetség (VWSA)  a Magyarországon felhalmozódott szakmai tapasztalatok szeretné részleteiben megismerni, valamint további egyeztetéseket szeretnének folytatni a költséghatékony, innovatív vízipari megoldások területén.

A komoly hagyományokkal rendelkező és a közelmúltban megújult magyar-vietnámi politikai, gazdasági kapcsolatok és a magyar mérnöki és vízipari tudás iránti érdeklődést, valamint a vietnámi partnerek igényeit alapul véve, a Magyar Vízipari Klaszter a MONRE-val és a VWSA-val együttműködve a májusihoz hasonló szakmai rendezvényt szervezett a VietWater keretében.

A workshop célja:

  • magyar vízipari tapasztalatok, legjobb példák bemutatása (PPP, víziközmű hálózatok vagyonértékelése, a legégetőbb vízügyi kihívások hatékony kezelése, vízügyi innovációk, új technológiák ismertétetése területén) volt
  • az eredményes és hatékony üzleti együttműködések kiépítése a vietnámi és a magyar vízipari piac szereplői között
  • a meglévő kiváló szakmai kapcsolatok további erősítése az információcsere, tudásmegosztás, az üzleti kapcsolatok ösztönzése, valamint a vízügyi ágazat fenntartható fejlődésének érdekében

A rendezvényre több, mint 50 regisztrált látogatott el a vietnámi vízügyi és környezetvédelmi témában érintett minisztériumok, szervezetek, közmű vállalatok, tanácsadó cégek képviselői közül, hogy mélyebb betekintést kapjanak a magyar költséghatékony vízipari technológiákba, valamint a két ország közötti üzleti kapcsolatok tapasztalataiba. Hazai részről az eseményen részt vett a Magyar Vízipari Klaszter elnöke és társelnöke, valamint 7 magyar cég vízipari cég képviselője.

A workshop-on Kovács Károly, nemcsak a Klaszter elnökeként, hanem az EWA tiszteletbeli elnökeként tartott köszöntőt. Előadásában pedig a vízgazdálkodás területén meglévő magyar és európai privatizációs tapasztalatokról, a víz értékéről, az árszabályozás hatósági feladatairól beszélt.

A Klaszter tevékenységét ismertető prezentációt követően alkalom nyílt a cégek által nyújtott vízipari megoldások részletes ismertetésére is. Kovács Károly a BDL Kft. mélyépítő mérnöki és gazdasági tervezési tapasztalatait mutatta be az érdeklődőknek.

  

Eső előtt köpönyeg!

A  rendezvényen megjelent Klaszter-tagok az ivóvíz- és szennyvíztisztítási technológiák, sikeres projektek összefoglalóin túl előadásukban a csapadékvíz-tisztítási megoldásaikat is kiemelte. Tekintettel arra, hogy a térségben lévő tavak rendkívül szennyezettek a beléjük tisztítatlanul bevezetett szennyvizek káros hatásának köszönhetően, nemcsak a workshop előadás során, hanem az eseményt követő szakmai egyeztetéseken is rendkívül nagy volt az érdeklődés a Klaszter tagjai által kínált berendezések, technológiák iránt.

A Közép-Vietnámban, magyar pénzből épült ivóvíztisztító rendszer kézzelfogható eredménye a meglévő magyar-vietnámi vízipari és gazdasági együttműködés sikerének. A Közép-Vietnámban, Quang Binh tartományban megépült 10 000 m3/nap kapacitású, felszíni vízkivételi és víztisztító műtárgy, valamint a kapcsolódó hálózat az EXIM Bankon keresztül a Magyar Állam által Vietnámnak nyújtott, ún. kötött segélyhitel segítségével valósulhatott meg.

A projekt fővállalkozója - a Magyar Vízipari Klaszter leányvállalata - a Vietnam Hydroprojekt Kft volt. A kivitelezésben a Klaszter több tagvállalata is részt vett (Pureco Kft, BDL Kft, Aqua Dotis Kft, Tradeland Kft), illetve több mint 15 magyar beszállító működött közre a munkában.

Nemcsak szakmai tervezői, mérnöki szolgáltatást nyújtott hazánk a közép-vietnámi térségnek, de a beruházás által számos munkahelyet is teremtett, hiszen a rendszer üzemeltetése, karbantartása helyi munkaerőkkel történik.

 

Bízunk benne, hogy az eddigi eredményeink és a novemberi nemzetközi szakkiállításon való Klaszter szintű jelenlét, valamint a hazai szakmai tapasztalatok átadására épült workshop hozadékaként további üzleti és szakmai együttműködések születhetnek Vietnám és Magyarország között.

2017-11-08-10.51.28_preview.jpg Csoport.jpg csoport2.jpg elads.jpg kovacskaroly.jpg kozonseg.jpg stand.jpg workshop.jpg