BDL Környezetvédelmi Kft.

168 óra a víz jegyében – Stockholmi Víz Világhét

2017/09/05

Kovács Károly részt vett a Víz Világhét programjain, melynek témái felölelték a víz értékét, újra-értékelését, a fenntarthatóság gazdasági alapjait, az életciklusköltség-számítási módszereket, infrastruktúra fejlesztéseket, kibocsátás csökkentési lehetőségeket

 A stockholmi Víz Világhét napjaink legjelentősebb vízügyi globális találkozója. Idén 133 országból több mint 3200 látogató vett részt az eseményen, melynek egy hete alatt több száz szekcióülés, workshop, egyeztetés került megrendezése elsősorban a fenntarthatóság jegyében. „A vízhiány erősödésével egyre inkább felismerjük a vízhez kapcsolódó értékeket, legyen az gazdasági, társadalmi, környezeti, kulturális vagy vallási. Hiszek abban, hogy a víz újraértékelésével mélyebb megértést és tiszteletet tanúsíthatunk ezen értékes erőforrásunk iránt és jobban fel tudunk készülni a hatékonyabb felhasználására” – mondta a kiállítás főszervezője, a Stockholmi Nemzetközi Vízügyi Intézet (SIWI) vezérigazgatója.


Kovács Károly, az Európai Vízügyi Szövetség (EWA) korábbi elnökeként részt vett a nemzetközi világhéten. Előadást tartott és fórumbeszélgetést vezetett a Szennyvízkezelés reneszánsza: a kibocsátás-csökkentés erősítése című workshop-on, mely az EWA és a Xylem társszervezésében került megrendezésre azzal a céllal, hogy elősegítse az érdekeltek közötti, az intelligens technológiai megoldások szennyvízkezelés terén történő elfogadására irányuló párbeszédet. Az eseményen a kibocsátás-csökkentés lehetőségeinek elemzéséről, az infrastruktúra fejlesztések életciklusköltség-alapú európai megoldásairól, modelljéről egyaránt szó esett. Kovács Károly prezentációjában a kibocsátások jellegén, a kibocsátás-csökkentés okain, módszerein túl arra hívta fel a résztvevők figyelmét, hogyan válhat hatékonyabbá a szennyvízgazdálkodás, ha az infrastrukturális beruházási folyamatokat tekintve a beruházásokhoz kötődő, több dimenzióban megjelenő hatások számbavétele mellett a gazdasági, pénzügyi fenntarthatóság jövőben biztosítására is gondolunk. Ennek kiemelkedő módszere a beruházási folyamatokban világszerte hatékonyan alkalmazott és elismert, neves nemzetközi szakmai szervezetek (pl. EWA) által támogatott életciklusköltség-számítás (Life Cycle Costing – LCC).


Az infrastrukturális beruházások finanszírozási lehetőségeit tárgyalta a Víz Világhét keretein belül az OECD, a Víz Világtanács és Hollandia által életre hívott kezdeményezés, mely a Kerekasztal a Vízügyi Finanszírozásokért elnevezést viseli. Kormányzatok képviselői, jogalkotók, beruházók, finanszírozó vállalatok, ipari szereplők, akadémiai és civil szféra képviselői kapnak meghívást eredetileg erre a tanácskozásra, de a Víz Világhét alatt szervezett megbeszélés nyilvános esemény volt. Kovács Károly az EWA és a Magyar Vízipari Klaszter, valamint a Magyar Víz- és Szennyvíztechnikai Szövetség képviseletében közreműködött az OECD kerekasztal egyeztetésen is, ahol a megoldások, fejlesztési javaslatok elemzéséhez, értékeléséhez és a döntések megalapozásához szükséges életciklusköltség-alapú változatelemzésre hívta fel a figyelmet, mely a fenntarthatóság alapját is képezi egyben.


A rendezvényről bővebben ITT olvasható.