BDL Környezetvédelmi Kft.

Életciklusköltség-számítás (LCC) közbeszerzéshez

Életciklusköltség-számítás (LCC) alkalmazása a közbeszerzések során

 

life cycle costing

 

A magyar Közbeszerzési Törvény a 2014-es EU-s közbeszerzési irányelvekkel összhangban új alapokra helyezi az értékelési szempontok meghatározását és kiemelten kezeli az életciklusköltség szemlélet eljárásokban történő gyakorlati alkalmazását.

 

Számos közbeszerzésre igaz, hogy kizárólag az ajánlati ár alapján nem ítélhető meg helyesen a közbeszerzés értéke az ajánlatkérő számára. Hiszen egy-egy beszerzési döntéssel az ajánlatkérő nem csak arról dönt, mennyit hajlandó fizetni az adott dologért, de számolnia kell minden további költséggel is, mely a beszerzett eszközzel, rendszerrel kapcsolatban felmerül majd annak használata során.

 

Víziközmű beruházások esetén az LCC alkalmazása kifejezetten ajánlott a Közbeszerzési Hatóság vonatkozó útmutatása, valamint a releváns szakmai szervezetek ajánlása alapján is.

A kizárólag az ajánlati ár alapján hozott döntésekkel szemben, az életciklusköltség (LCC) alkalmazása az optimális, legköltséghatékonyabb ajánlatok kiválasztását teszi lehetővé.

 

A gördülékeny és eredményes közbeszerzési eljárások lefolytatását támogatva, cégünk vállalja az egyes kiírásokhoz kapcsolódóan:

  • Ajánlatkérők számára:
    • az ajánlati felhívás, dokumentáció elkészítésének támogatását,
    • a beérkezett ajánlatok alapján az LCC számítások teljes körű elvégzését, valamint kiértékelését a Közbeszerzési Hatóság vonatkozó útmutatójának megfelelően.
  • Ajánlatadók számára:
    • az ajánlatok összeállításának támogatását,
    • az LCC számítás előzetes elvégzését a Közbeszerzési Hatóság vonatkozó útmutatójának megfelelően és ez alapján az ajánlat optimalizálását költséghatékonysági szempontból.

 

LCC-vel kapcsolatos oktatási, képzési tevékenységünkről és lehetőségekről további információk az Oktatás menüpontban.

 

korkoros abra magyaritott

 

Vízipari gyártók, beszállítók figyelmébe!

Életciklusköltség (LCC), mint a vízipari termékfejlesztés motorja

Napjaink vízügyi kérdéseinek egyre hangsúlyosabbá válása életre hívja az innovatív eszközök, eljárások megjelenését, illetve az integrált szemléletmód kialakítását. 

Az infrastrukturális beruházási folyamatokat tekintve különösen érvényes a tervezés és a kivitelezés fázisában a beruházásokhoz kötődő több dimenzióban megjelenő hatások számbavétele mellett, a gazdasági, pénzügyi fenntarthatóság jövőbeni biztosítása, melynek kiemelkedő módszere a beruházási folyamatokban világszerte hatékonyan alkalmazott és elismert, neves nemzetközi szakmai szervezetek (European Water Association, EWA) által támogatott Életciklusköltség-számítás (Life Cycle Costing – LCC).  Az életciklusköltségek számszerűsítésével a hatékony és fenntartható technológiákat és eljárásokat meghatározzuk, amelynek köszönhetően a hosszú távra szóló, hatékony megoldások előtérbe kerülnek, hogy  eredményesen szolgálják alapvető rendszerünket.

Ennek érdekében szervezetünk vállalja a vízipari gyártók, szereplők termékfejlesztési tevékenységének támogatását az Életciklusköltségek meghatározását meglévő, vagy akár fejlesztés alatt álló termékekre egyaránt.